Szekszárd

 

Ha egy kedves látogató érkezik a városba, városnéző körútját érdemes Szekszárd szívében kezdeni, a Béla király téren, ahol történelme kezdődött. Habár Szekszárd nem a világ közepe, mégis számtalan látnivalója van, amit ezúton szeretnénk az erre járó turisták figyelmébe ajánlani.

A város első lakói a kelták voltak 5-6000 ezer évvel ezelőtt, akiket a rómaiak követtek. Ebben az időben Szekszárdnak különleges katonai jelentősége volt, hiszen itt húzódott Pannónia Provincia határa. A honfoglalás után pedig a fejedelmi törzshöz tartozott, és az ország egyik legnépesebb területe volt. A város I. Béla királyunk uralkodása alatt kapott nagyobb szerepet, aki bencés apátságot alapított itt, melynek alapjai ma is megtekinthetők a Vármegyeháza udvarában.

A téren talán az első, ami szembeötlik, a hatalmas barokk Szentháromság-szobor, mely a pestis járvány áldozataira emlékeztet minket. Majd tekintetünk átsiklik a nagyméretű templomra, ami Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, Thaller József alkotása. A teret két impozáns épület keretezi, az egyik a Városháza, a másik pedig a hazai klasszicizmus kiváló példája, a Pollack Mihály tervezte Vármegyeháza, melynek udvarán, mint már említettük a bencés apátság alapjai találhatók, melybe maga Béla királyunk is temetkezni kívánt családjával. Az épületben az érdeklődők több kiállítást is megtekinthetnek, hiszen itt található a A régi vármegyeháza világa c. kiállítás, Mattioni Eszter hímeskövei, a Liszt Ferenc Emlékszoba és a Levéltár is. Előkertjében látható egy érdekes alkotás, a Borkút, ami Diónüsszoszt, a bor és mámor istenét, és a színjátszást szimbolizáló alakot ábrázolja. Különböző rendezvények alkalmával, és előzetes bejelentés alapján finom szekszárdi borokat kóstolhatnak a látogatók és érdeklődők.

A térről indul Szekszárd sétálóutcája, mely a Garay térre vezet. Kellemes hangulatú kávézók, borozók övezik az utcát, így az arra járók pihenhetnek, miközben a híres „szekszárdit” kortyolgatják.

A Garay tér egykor mocsaras terület volt, és a sárköziek csónakkal érkeztek ide, hogy a város piacán árulják halaikat. Ma ez a tér a város egyik legszebb pontja, közepén a város neves szülöttének, Garay Jánosnak a szobrával. Itt található az egykori Pirnitzer-ház, a város legrégebbi kereskedőháza, a híres Deutsche Bühne, vagyis a Német Színház, mely az országban egyedülálló. Vele szemben a valamikori Szekszárd Szálló, melyben ma étterem üzemel.

Az út másik oldalán pedig a város talán legérdekesebb épülete, az Augusz-ház, melynek tervezője Stamm Jakab volt. Érdekessége abban rejlik, hogy az épület három szárnya három különböző stílusban épült, a kék barokk, a fehér klasszicista, a rózsaszín pedig a Miramare-kastély másolata. Ma a Liszt Ferenc Zeneiskola található benne.

Szekszárd legnagyobb parkja a Prométeusz park. Nevét a hatalmas szoborról kapta, melyet Varga Imre készített, az ország egyik leghíresebb művésze. A szobor azt a mitológiai jelenetet ábrázolja, amikor Prométeusz ellopja az égből a tüzet, hogy az embereknek adja.

A park mögött található a felújított Babits Mihály Művelődési Ház, mely gyakran ad otthont különböző rendezvényeknek, előadásoknak, koncerteknek.

Az egykori zsinagóga épülete gyönyörű mór-romantikus épület, mely ma mint Művészetek Háza működik. Kiválóan alkalmas koncertekre, mivel kitűnő az akkusztikája. Gyakran tartanak itt esküvőket, de mindenkinek érdemes betérni, hiszen időszakos képzőművészeti kiállítások tekinthetők meg benne.

A Wosinszky Mór Megyei Múzeum mind a város, mind a megye legfontosabb múzeuma. A művelődni vágyók történelmi és néprajzi kiállításokat csodálhatnak meg benne.

És akinek még van kedve nézelődni, annak sem kell csüggednie, hiszen akad még látnivaló. A Petrits Mézeskalács Múzeum várja az érdeklődőket, ahol bemutatják a mézeskalács- és gyertyakészítés mesterségét, szuveníreket és finomságokat lehet vásárolni.

Az irodalom szerelmesei felkereshetik Babits Mihály szülőházát, ahol gyermekkori tárgyait, kéziratait tekinthetik meg. A házban található még Dienes Valéria, a híres matematikusnő, és Baka István költőnk emlékszobája.

És nem utolsó sorban, akinek van még kedve, menjen fel a Kálvária-hegyre, mely a város legmagasabb pontja. Innen remek kilátás nyílik Szekszárdra, a környező szőlőtőkékre, és fentről is meg lehet csodálni mindazt, amit már megnéztek.

Szállás:

Apponyi Kiskastély   www.apponyikiskastely.hu
Belvárosi vendégház   www.belvarosivendeghaz.com
Bodri vendégház   www.bodribor.hu
Gyógygödör vendégház   www.gyogygodorvendeghaz.hu
Hotel Hirschen Panzió Szálka  www.hirschen.hu
Nádasdi fogadó   www.szallasszekszard.hu
Panzió a fehér tehénhez   www.fehertehenpanzio.hu
Puttonyos Vendégház Szekszárd  www.puttonyosvendeghaz.hu
Sió motel   www.siomotel.hu
Zodiaco Hotel   www.hotelzodiaco.hu