Prowein 2014

Látogatás a düsseldorfi ProWein kiállításon – 47 ország 4830 kiállítója és több mint 48000 látogató -köztük mi is- vett részt a 20. alkalommal megrendezett nemzetközi bor- és szeszesital kiállításon Düsseldorfban. A vásárt kiegészítő programok is színesítették.

prowein

2014. március 23. és 25. között Düsseldorf a „borvilág” közepe, aki teheti, megtekinti a kiállítást, ahová a földrész minden részéről óriási létszámban jelen vannak a bortermelők, borkereskedők.

Bár a közvetlen budapesti repülőjárat megszűnése kissé nehezíti az eljutást, de Schwehat-on keresztül pár óra alatt egy kis szervezéssel eljutottunk a kiállítás színhelyére.

2 napot szántunk a lehetetlen feladatra, áttekinteni a borkereskedelem új trendjeit, megkóstolni az újdonságokat, találkozni régi ismerősökkel, beszélgetni egy kicsit a borkereskedelem alakulásáról.

Tapasztalatok:

  • A hatalmas résztvevői létszám, ami jelzi az előző évjárat (2013) árubőségét.
  • Sokkal kevesebb „ízesített” bort láttunk, viszont a gyöngyöző borok, habzóborok (Prosecco), pezsgők óriási számban voltak jelen.
  • Az Új világ továbbra is nagyon offenzív, Dél-Afrika, Ausztrália mellett Dél-Amerika előretörése látható.
  • Szép pavilonnal jelentek meg örmények, grúzok, izraeliek, japánok, stb. akik eddig kevésbé voltak „láthatók”.
  • Erőteljesen tört előre a csavarzáras zárási mód a parafa dugó hátrányára.
  • Óriási választékot találhatunk francia, olasz, spanyol borvidékekről a 3-10 EUR árszegmensben.
  • A magyar jelenlét szerényebbnek tűnt, mint az előző években.

Galéria:

A standoknál és a ProWein Fórumon rendezett több mint 300 kóstoló és szeminárium mellett a “Champagne Lounge”-ban 60 féle pezsgőt lehetett kipróbálni, míg a központi Kóstolózónában a “Prémiumborok – A legjobb minőség, a legjobb ár” mottó jegyében válogattak. A szeszesitalok szekcióban 400 kiállító mutatott be likőröket, hagyományos brandy-ket és nemzetközi klasszikusokat, a FIZZZ Lounge-ban pedig “kerti italok” mottóval lehetett kipróbálni szeszesitalok és friss zöldséglevek házasításait. A vásárterületen kívül a városban is számos gálaest és rendezvény kapcslódott a ProWein-hez. A következő dátum 2015. március 15-17., de már a rákövetkező kiállítás időpontját is kitűzték, ez 2016. március 13-15-én lesz. Idén November 12-14. között pedig újra megrendezik Shanghaiban a ProWine Chinát. (forrás innen is: Prowein)


Minden vélemény számít!