A Ferger-Módos Borászat „Stációi”

Módos Ernő

 Módos Ernő már készített, anno a hőskorszakban, olyan bort, még az Aliscavin hírnevét öregbítve, ami   Bordeaux-ban is kiérdemelte az aranyat. Mesterségbeli tudása birtokában prognosztizálható volt az    újabb értékmérő nagy siker, ha helyzetbe hozza magát ismét a szakember. A családi vállalkozás ugyanis   három évvel ezelőtt – a palackozás, a tárolás és a borkezelés mellett – el kezdett saját kezűleg termelni    is. A cél nem más, mint a saját márkavédjegy megteremtése. Ezen az úton az első nagyon fontos lépés  2009-es szüretelésű cabernet sauvignonnal, jelentjük, megtörtént.

  – Most is beigazolódott, a világ nagy borversenyein általában az úgynevezett világfajták számíthatnak  aranyérmes elismertségre- adott magyarázatot a borász arra a magát kínáló kérdésre: miért ezzel  nevezett be a borászat Mekkájában, Franciaországban, a világhírű versenyre.

  –  A mi tájfajtánkat, a kékfrankost is a legnagyobb műgonddal és szakmai alázattal készítettük el      ugyanezen évjáratból, és legalább akkora reményeket fűztem hozzá, mint a cabernet-hez, de a zsűri ez  mégsem preferálta arannyal.

Gyümölcsösség és barrique-hordók adta ízvilág

A 2009-es évjárat minden erényét igyekezett felszínre hozni a Bordeaux-ban is aranyérmes cabernet sauvignon.

–  Igyekeztünk és sikerült is az erjedést, a biológiai almasavbontást, a kénessavszint-beállítást a megfelelő időben, a megfelelő ütemben elvégezni. Aztán, meglátásom szerint , az úgynevezett barrikolásra az átlagborásznál jóval nagyobb gondot fordítottunk. Öt kádárnak a különféle égetésű és szárítású barrique-hordóját kombináltuk. Mi meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar tölgyek is tudják azt, amit a kaliforniai vagy éppen a francia tölgyek. Ha jó kezekben vannak, akkor ezek is ki adják azt a sokszínű ízvilágot, amitől több illetve jobb lesz az a bizonyos bor. Ez, úgy érzem, most a mi esetünkben is megtörtént: 13 hónapig érleltük barrique-hordóban.  Egy égetés illetve szárítás, egy-egy hordókialakítás más-más ízvilágot visz a borba. Az egyik egy kis vaníliát, a másik több tannint, a harmadik pörköltebb, füstösebb ízeket.

Nagy szakmai kihívás: ráérezni ezekre a finomságokra.

Hamarosan palackozásra kerül a Stáció cuvée, amit a pincészet különleges minőségű csúcsborának szánnak. Okkal remélik, a Stáció-sorozat a pincészet márkavédjegyévé válhat nagyon is belátható időn belül. S ebben, gyaníthatóan a szekszárdi tájfajták és nálunk honos világfajták szintézise jön létre Módos-féle barrikolással.

Ötliteres zacskókból érkező, garantált minőségű folyóbor – szuperáron! 

A pincészet igyekszik elébe menni annak a kihívásnak, amivel minden komolyabb vállalkozás szembesül a szakmában: elfogadható, illetve jó minőséget – közepes, vagyis a magyar fogyasztó által nagyon is elérhető áron kell prezentálni. Ebben segíthet egy úgynevezett BAGIN-BOX eljárással működő, kívülről kisebb hűtőszekrényre emlékeztető szerkezet. Vákuummal kiszívott, megfelelő védőgázzal letöltött ötliteres zacskókban prezentálják a bort, amihez a borász ad a vevőnek egy csapolószerkezetet is, ami egy hűtővel van kombinálva.

– Ennek a jelentősége abban van, hogy a bort végre megfelelő hőmérsékleten, megfelelő higiéniai körülmények között, és megfelelő adagolással tudjuk prezentálni a vendéglátók, illetve a fogyasztók felé – hangsúlyozta Módos Ernő. – Bizonyára sok borfogyasztó szembesült azzal a problémával, hogy a kanna vagy a PET-palack alján található bor utolsó fél literje nem az a minőségű volt, mint a többi. A törés, a színkiválás is gyakori probléma volt az így tárolt boroknál.  Mindezt kiküszöböli ez a külföldi gyártmányú, pofonegyszerűnek is nevezhető szerkezet, boksz, amely a hűtőből mindjárt a fogyasztó poharába juttatja a bort. Tudomásom szerint elsőként hoztuk be az országba, és már közel 300 Tolna, illetve Pest-megyei vendéglátóegységbe elhelyeztünk ilyet, és további reményeket fűzünk a forgalmazásához.

Hol lehet hozzájutni ehhez az eszközhöz?

A szekszárdi Epreskert utca 7.szám alatt található Ferger-Módos Borászat üzemi területén vagyunk elérhetőek, hétfőtől-péntekig, ahol megnézhető, bérelhető és meg is vásárolható ez a vendéglátóhelyeken, partihelyszíneken, egyéb rendezvényeken, de a lakásban is kis helyen elférő, tulajdonképpen egy doboz. Az ötliteres zacskókban rejlő, folyamatosan jó minőségű borhoz pedig önkiszolgáló módon, rendkívül kedvező áron juthat a fogyasztó.

Térjünk vissza a palackos forgalmazáshoz. Pincészetük az elmúlt három évben jobbára a közepes árfekvésű, 1000-1500 forintért már megvásárolható, átlagosnál jobb minőségű, a szekszárdi ízvilágot jól visszaadó borokra koncentrált. Ennek jegyében, mit ajánl azoknak, akik nem csak az olcsóságot nézik, hanem a fenti áron minőségi bort szeretnének fogyasztani, és fölkeresik Szekszárdon, a Béla téren található Módos-szakboltot? 

Bátran ajánlom a borfogyasztó közönség figyelmébe mind a vörös, vagy éppen a fehér cuvéenket, de ebben az árfekvésben találhatnak nálunk jó minőségű merlot-t és kékfrankos is.

(cikk, forrás: Tolnai Extra)


Minden vélemény számít!